Miljømærker og certifikater

Flere af Malukkas produkter har anerkendte internationale certifikater i forhold til bl.a. økologi, indholdsstoffer, miljøvenlighed, bæredygtighed, fair arbejdsforhold og social ansvarlighed. Nedenfor kan du læse lidt om disse certifikater – hvad de indebærer og hvad det betyder for dig som forbruger. Men først lidt om bomuld!

Bomuld

Bomuldsplanten har været brugt til at lave beklædning i mere end 5000 år. Det skyldes, ikke mindst, at bomuldsmateriale er meget svedabsorberende og derfor har en behagelig kølende effekt på kroppen. Bomuld er desuden også et meget blødt og samtidig slidstærkt tekstil, der tåler gentagen vask. Og bomuld er stadig, i dag, et populært valg for de fleste. Bomuldsdyrkningen pt. er faktisk så omfattende, at den optager mellem 3 – 5 % af klodens samlede jordbrugsarealer og er et af de mest anvendte råvarer overhovedet – indenfor tekstil og tøjproduktion.

Bomuldsdyrkning

Bomuld kommer fra en plante, der er forholdsvist langsom voksende – ca. 9 måneder fra såning til høst – og planten kræver både store mængder vand og megen sol. Det er derfor en proces med mange udfordringer, bl.a. i forhold til ukrudtsbekæmpelse og angreb fra insekter og larver. Det har betydet at man, igennem mange år, har anvendt stadig større mængder af kemikalier og pesticider. Ikke bare i selve dyrkningsprocessen, men også undervejs i produktionen og forarbejdningen af bomulden, i forhold til både farvning, mugbekæmpelse og behandling.

Udover at disse kemikalier absorberes af jorden og således forurener grundvandet, så sætter de sig også i bomuldstrådene, hvilket betyder at der, selv i det færdige produkt – tøjet – vil kunne findes spor af restkemikalier. Det er bl.a. derfor at man anbefaler, at alt tøj bliver vasket før brug. Undersøgelser har sågar vist, at de skadelige kemikalier kan påvises i tøj, der har været vasket op til 4 – 5 gange. 

Med det stadig større fokus på klima, miljø og natur, er man, i de senere år, blevet mere opmærksom på konsekvenserne af brugen af disse kemikalier. Både i forhold til det enkelte menneskes sundhed og i forhold til de miljømæssige omkostninger – også på globalt plan. Derfor er der også flere og flere bomuldsproducenter, der efterhånden er gået over til økologisk produktion og forarbejdning.

Tyrkiet er i dag en af verdens førende producenter indenfor økologisk bomuld og tekstil.  Specielt kendt er Ægæer området,der igennem årtusinder har været berømt for deres høje kvalitet i tekstiler. Læs mere her.

Økologisk bomuld

For at kunne dyrke og producere økologisk bomuld og økologiske tekstilprodukter, efter internationale standarder, som fx GOTS, kræves det at man søger certificering allerede på selve bomuldsfrøet. Hele processen fra frø til det færdige stykke tekstil er underlagt strenge krav, både i forhold til dyrkningsmetoder, transport, renseprocesser, farvning og vævning samt opbevaring og lagerbehandling.

 Økologisk bomuld er ikke genmanipuleret og indeholder hverken skadedyrsbekæmpelsesmidler, kemisk gødning eller toksiner. Desuden er der strenge restriktioner i forhold til miljøhensyn, spildevand og industri.

Økologiske produkter er derfor en både sund og langsigtet investering, der er med til at beskytte både vores klode – os selv – vores børn – og vores fremtid.

“For most of history, man has had to fight nature to survive; in this century he is beginning to realize that, in order to survive, he must protect it” Jacques-Yves Cousteau

Kort om GOTS

”GOTS” står for Global Organic Textile Standard og er verdens førende internationale standard, både i forhold til økologi – økologisk produktion og dyrkning, miljø og bæredygtighed og i forhold til sociale områder, som fx ordentlige arbejdsvilkår, forbud mod børnearbejde og social /etisk ansvarlighed.

Et GOTS certifikat er derfor en garanti for, at din økologiske vare er produceret ansvarligt – både miljømæssigt og socialt.  For at kunne opnå et GOTS certifikat, er der en lang række krav og kriterier, der skal være opfyldt indenfor alle stadier af forsyningskæden. 

Sammenlignet med mange andre miljømærkater, har GOTS altså fokus på alle de led, der er involveret i et tekstils ”livscyklus” – lige fra landmanden, der dyrker bomulden, til produktion, fremstilling, spildevand, opbevaring, mærkning, handel og transport samt økonomiske, sociale og miljømæssige forhold, for de mennesker der arbejder indenfor industrien. 

Desuden er det et krav at mindst 95 procent af materialet er økologisk, hvis man skal få certifikatet ”organisk.” 

Nogle af de vigtigste kriterier og krav har vi valgt at fremhæve her:

Miljømæssige kriterier:

  • På alle niveauer af fremstillingen skal de økologiske bomuldsfibre holdes adskilt fra konventionelle fibre
  • Al kemi (fx farvestoffer) skal evalueres, og opfylde grundlæggende krav til toksicitet og bionedbrydelighed 
  • Der er forbud mod anvendelse af en lang række skadelige kemikalier, som fx giftige tungmetaller, formaldehyd, aromatiske opløsningsmidler, og GMO (genmodificering)
  • Der må ikke anvendes klor til blegning af tekstiler

Sociale kriterier:

  • Medarbejderne har ret til en fastsat minimumsløn, forhandlinger samt sikre og hygiejniske arbejdsforhold
  • Der må ikke benyttes børnearbejde
  • Der må ikke udøves forskelsbehandling -og tvang eller umenneskelig behandling er forbudt

Når du køber produkter der er GOTS certificeret, er du således med til at støtte op om både miljø, bæredygtighed og ordentlige sociale vilkår, for de mennesker der producerer dine varer. Samtidig og ikke mindst, får du et renere økologisk produkt – uden unødvendig kemi. 

Et godt valg for både dig og naturen.

Hvis du har lyst til at vide mere om GOTS, kan du finde detaljerede informationer på: http://www.global-standard.org

OEKO-TEX® – Standard 100    

OEKO-TEX, er en international anerkendt sundhedsmærkning for tekstiler. Den er også kendt under navnet ”tiltro til tekstiler,” og er en garanti for at produktet du køber, ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer.  

For at blive OEKO-TEX certificeret, skal alle dele af det færdige produkt være godkendt efter standartens strenge regelsæt. Det gælder også for fx knapper, tråde, bånd, lynlås, mærkater mv. Miljømærkningen bliver løbende kontrolleret og opdateret – også i forhold til ny viden på området. Producenten skal desuden årligt igennem en ny testproces for at kunne opretholde mærkatet. Det skal understreges at OEKO-TEX ikke stiller krav om at produktet er økologisk, men udelukkende ser på indholdet af skadelige stoffer og kemi i slutproduktet.

OEKO-TEX®-STANDARD 100 har fire produktklasser, hvoraf produktklasse 1 er den med de strengeste krav, da den omfatter produkter, der skal anvendes i tæt berøring med huden samt produkter, der skal kunne anvendes af babyer og småbørn.

Produktklasser i OEKO-TEX standard 100

Produktklasse I: Produkter til babyer og småbørn under 3 år (og evt. større børn og voksne), fx undertøj, blødt legetøj, sengelinned, tøj mv.

Produktklasse II: Produkter med direkte kontakt til huden (over 3 år og voksne), fx t-shirts, sengetøj, håndklæder, undertøj mv.

Produktklasse III: Produkter som ikke kommer i direkte kontakt med huden, fx overtøj, møbelstoffer mv.

Produktklasse IV: Produkter til industrien og hjemmet, fx gardiner, duge, møbelstoffer mv. 

Malukkas OEKO-TEX mærkede produkter, er alle certificeret i standard 100 – Produktklasse 1, og er derfor med til at sikre dig, at dit produkt er produceret uden brug af en lang række kemiske stoffer, der kan skade både din sundhed og miljøet.

Hvis du har brug for mere information om OEKO-TEX, kan du læse mere her ; www.okotex.dk

BSCI – Business Social Compliance Initiative  

BSCI er en international etisk standard, der arbejder ud fra en lang række principper med det formål at sikre social ansvarlighed i hele leverandørkæden. Principperne handler bl.a. om ordentlige arbejdsforhold for de ansatte, forbud mod tvangs- og børnearbejde, sikkerhed og rimelige arbejdstider, samt indsatser mod korruption og beskyttelse af miljøet.

ISO (International Organization for Standardization) 

ISO er verdens største udgiver af internationale standarder. Blandt de mest kendte og anvendte ISO-standarder, er standarder der giver vejledning i god ledelsespraksis – inden for en række områder som bl.a. kvalitet, miljø og arbejdsmiljø.