Inspirationen til Malukka
Tyrkiet i dag, er et land, der stadig på mange måder afspejler de mange kulturer, folkeslag og civilisationer, der har hersket gennem landets tusindårige historie. En historie der går helt tilbage til de første bysamfund i verden (Çatalhöyük) og som har affødt både berømte, berygtede og avancerede kongeriger og imperier. Trojanere, Romere, Hittitter, Frygier – Lydien og Lykien, og Osmannerne, for nu blot at nævne nogle få.
Denne farverige smeltedigel har været med til at sætte præg på – ikke bare den tyrkiske kultur – men også på menneskehedens kulturelle, politiske og kunstneriske udvikling. Man kan bogstaveligt talt mærke historiens vingesus under ens fødder. Om man slentrer henad Alanya`s kyst eller bader i ”Kleopatras bad” i det smukke Pamukkale – eller om man sidder på en cafe i Istanbuls støvede og myldrende gader – så rammer Tyrkiet en på alle sanserne – smage, lyde, dufte, farver – stemning, virvar og varme – larm og stilhed. Eksplosivt og meditativt. Orienten og Europa – Tyrkiet er et miks og det er aldrig kedeligt!
Vores firma er bygget med den tyrkiske mangfoldighed og kulturhistorie i tankerne – og med afsæt i respekt for de folkeslag og traditioner som udgør de særegne tyrkiske rødder.
Historie og sagn
Lykiske grave
Nutidens Antalya og Marmaris, blev i oldtiden kaldt for Lykien og var en civilisation, der var kendt for sin kunst, kultur og ikke mindst for sine begravelsesritualer. Man troede på at mystiske flyvende væsener ville komme og hente de afdøde og derfor mejslede man grave ind i bjergsiden, så det var lettere for ”englen ” at komme til den døde – der findes over 100 af disse fantastiske gravtempler i området.
Området omkring Lykien blev oprindeligt også kaldt for ”Lukkalands. ” (Fra ca.2000 år f.Kr.) eller ”Søfolket” som er det egyptiske navn for denne civilisation.
Navnet ”Lukkalands” har været inspirationen til vores firmanavn Malukka.
Kong Krøsus
Lydien
Kong Krøsus eller Kroisos var en af de mægtigste og rigeste konger i det Lydiske rige, – en civilisation der herskede over en del af det vestlige Tyrkiet i det 6 – 7 århundrede før Jesu fødsel. De første mønter i verden, lavet på guld, bliver tilskrevet Kong Krøsus. I dag anvender man ofte ordet ”en Krøsus” om rige mennesker med dyre vaner.
Frise fra Frygien
Frygien
Frygien var i det 6 – 7 århundred f.Kr. et stort rige i det nordvestlige Tyrkiet. Det er b.la. her den sagnomspundne Kong Midas herskede. Myten fortæller at Midas, som tak for at have hjulpet Guden ”Dionysos”, fik opfyldt et ønske om, at alt hvad han rørte ved, ville blive til guld. Desværre fandt han ud af, at det også gjaldt for alt hvad han ville spise og drikke og for ikke at dø af sult og tørst, måtte han derfor fjerne evnen igen ved at rense sig i floden Paktolos. Historien om Midas og guldet er nok et sagn, men Kong Midas var uden tvivl en meget rig og mægtig konge, hvilket man også konstaterede, da arkæologer fandt hans imponerende gravsted nær nutidens Ankara..
Kleopatras pool. Hierapolis, Pamukkale (Bomuldsslottet)
Ved Pamukkale ligger den mere end 2000 år gamle by Hierapolis. Området var allerede i oldtiden kendt for sine termalbade og varme kilder og tiltrak tusindvis af gæster, der søgte både sundhed og skønhed. Man kan stadig, i dag, bade i det, der kaldes ” Kleopatras pool”, da den ægyptiske dronning Kleopatra menes at have tilbragt en del tid i området. Pamuk betyder bomuld på tyrkisk og kale betyder slot og navnet henviser til de fantastiske hvide kalkstensterrasser, der kan ses i området. Området er i øvrigt også på Unescos verdensarvsliste.
Beklædning gennem tiden
Som vi også kender det fra i dag, skifter moden og beklædningsstilen afhængig af tidsalder, kultur og geografi. Mange af de civilisationer der har eksisteret i Tyrkiet gennem tiden, har haft deres egne særegne tøjstile, både for kvinder og mænd.Kendetegnende er det dog, at meget af tøjet er farverigt og mønstret med fokus på detaljerne. Moden i Tyrkiet i dag, er på mange måder et miks af inspiration fra landets historie og kultur såvel som fra udenlandske strømninger og trends. Der er virkelig noget for enhver smag og enhver kvinde.
Bursa
Byen Bursa, i det nordvestlige Tyrkiet, var de Osmanniske Sultaners hovedstad før Istanbul. Det grønne mausoleum fra 1421 e.Kr. rummer bl.a. Sultan Mehmet d. 1’s kiste. Bygningen er dekoreret med de smukkeste grønne og turkise mosaikker fra byen Iznik`s berømte og traditionsrige keramikværksteder. Byen er desuden kendt for sin produktion af kvalitetstekstiler og har i mange århundreder stået for at levere beklædning til de Osmanniske Sultaners hof, heriblandt de meget flotte kaftaner, som man bar som udtryk for status og magt. Byen er den 4. største i Tyrkiet og er også kendt som ”Den Grønne By” på grund af dens mange flotte haver og parker.
Trilye, Turkey
En meget smuk lille landsby ved Marmarakysten. Området er især kendt for dets utallige oliven marker og store frodige frugtplantager, samt de mange skønne krukker i forskellige størrelser og former, som man ser overalt, uanset hvor man færdes.
Iznik
Byen Iznik er grundlagt omkring år 300 f.Kr. og bærer præg af en skøn blanding af romersk og osmannisk arkitektur. Byens oprindelige navn var Nicaea og husede i år 300 e.Kr. det første kristne kirkekoncil på opfordring af Kejser Konstantin den Store. Her blev indholdet af vore dages Bibel bestemt.
Iznik er desuden kendt for sin traditionsrige keramik, der under Osmanner tiden b.la. blev brugt til paladser og moskeer – således også i den berømte blå moské i Istanbul. Iznik er stadig, i dag, kendt for sin særegne og smukt illustrerede keramikkunst.
Keramik
Det Osmanniske rige varede fra omkring år 1300 til 1923 e.Kr. og blev styret af magtfulde sultaner. Kunst, kultur og videnskab blomstrede i denne periode og har sat et stort præg, også på arkitektur og farver i byggestilen. I mange af de osmanniske bygninger og udsmykninger anvendte man keramiske fliser og mosaikker. Byerne Iznik og Kutahya var, både dengang og nu, kendt for at producere disse smukke kvalitetsfliser samt også brugskunst i blomstrende geometriske mønstre, med et udførligt design og i nuancer af blå, turkis, rød og grøn. Mange af de kendte moskeer og paladser fra Osmanner tiden er således udsmykket med håndlavet keramik herfra.
Det gyldne diadem
Dette gyldne diadem er fundet i Troja og er en del af en større samling af guld smykker kaldet for Priamos skat. Priamos var konge i Troja under den trojanske krig mod grækerne og far til Prins Paris som, ifølge sagnet, havde en kærlighedsromance med den græske Konges hustru – Helene. Om end smykkerne, ganske vist, kommer fra oldtiden, er man dog ikke sikker på om ”Den skønne Helene” rent faktisk har båret dette diadem.
Den trojanske hest
Oldtidsbyen Troja ligger i det nordvestlige Tyrkiet og var et storslået og rigt område med rødder helt tilbage til år 3000 f.Kr. Troja er nok mest kendt for historien om den Trojanske krig, der stod på i 10 år mellem trojanere og grækere. Krigen udspillede sig på baggrund af det romantiske sagn om den ”skønne Helene” og Prins Paris. Historien menes at have fundet sted omkring år. 1200 f.Kr. Grækerne vandt krigen ved hjælp af den trojanske hest – og udtrykket bliver stadig anvendt i dag til at betegne en krigslist.
Modergudinder
Modergudinder har i de anatolske kulturer haft mange forskellige navne afhængig af tid og kultur. Cybele, Kuvava og Artemis er således flere navne for den samme gudinde.
I et område af Anatolien ligger resterne af en af verdens første byer, Çatal Höyük – der er dateret tilbage til ca. 7000 f.Kr. Udgravningerne har vist, at datidens samfund var baseret på ligeværdighed mellem kønnene. Der er fundet et utal af frodige kvindefigurer og teorien er, at der har eksistereret en frugtbarhedskult. De skønne kvinder her, er alle modergudinder.